Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze die het lichaam als één geheel ziet en naar balans in het lichaam streeft. Jeroen Duenk is vanuit de osteopathie op zoek naar de verstoorde ketens en de oorzaak. Hij kijkt dus naar het lichaam als een totaliteit, dus niet alleen naar een schouder of knie. Het geheel wordt in verband gebracht met elkaar.

De osteopathie kent 3 systemen; het parietale systeem, het viscerale systeem en het cranio-sacrale systeem. Deze systemen kennen een zekere mate van beweeglijkheid ten opzichte van de ruimte waarin ze zich bevinden en ten opzichte van elkaar. Deze beweeglijkheid is nodig voor een goed functioneren van een lichaam.

Het parietale systeem

Dit bestaat uit spieren, pezen, gewrichten, en zenuwen. Vooral de wervelkolom, bestaande uit vele kleine gewrichtjes, leent zich voor het ontwikkelen van blokkades. Met verstrekkende gevolgen. Tussen al die wervels treden immers zenuwen van het ruggenmerg uit om het daarbij behorende deel (spieren, bloedvaten, botten, huid, organen etc.) van informatie te voorzien.
Door een blokkade ontstaan er klachten en daardoor ontstaan symptomen (klachten) in het daarbij behorende deel van die wervel. Dus naast een spierprobleem kan er sprake zijn van een pijnlijk gewricht, maar ook van een stuk huid dat doof aanvoelt of juist overgevoelig is.


Het viscerale systeem

Deze omvat alle organen. De organen worden deels aangestuurd door zenuwen die vanuit het ruggenmerg ontstaan. Door een blokkade van een wervel kan het paard problemen krijgen aan het daarbij behorende orgaan, maar andersom kan ook. Door een orgaanstoornis kan/kunnen de bijbehorende wervel(s) geblokkeerd raken. Denk bijvoorbeeld aan een maagklacht. Deze kan een blokkade in de wervelkolom geven in de regio onder het zadel, wat zich kan uiten in o.a. singelproblemen en zadelnijd.


Het cranio-sacrale systeem

Dit systeem bestaat uit het gehele centrale zenuwstelsel, inclusief het hersenvocht dat daarin heen en weer stroomt. Het cranio-sacrale systeem is een geheel. Het wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel en de wervelkolom tot onderaan het heiligbeen Binnen het cranio-sacrale systeem bevindt zich het zenuwstelsel. In het hele lichaam is een bepaalde mate van beweeglijkheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. Door de pompbeweging van het cranio-sacrale systeem krijgen de cellen continu ‘vers vocht’ toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme verstoord door een lichamelijke of emotionele ‘blessure’, dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.