Heeft jouw paard problemen in de nek?

Jeroen Duenk. Foto www.wendyscholten.nl
Win een gratis behandeling via Facebook
april 7, 2016
Heeft jouw paard last van het CTO-gebied ?
mei 29, 2016

Heeft jouw paard problemen in de nek?

Heeft je paard problemen met de aanleuning, houdt hij zijn hoofd scheef tijdens het rijden, trekt hij het bit uit je hand of vertoont hij schrikgedrag.. lees dan dit artikel eens!

De 2e halswervel (C2/Axis) is tijdens een blokkade met typische symptomen verbonden: het paarde heeft moeite om het bit aan te nemen, trekt soms de teugel uit de hand en houdt het hoofd scheef. Maar belangrijker nog is dat de eerste maalbeweging van het gebit begint tussen de eerste en de tweede halswervel.

Paarden met een blokkade in deze regio hebben vaak ook een onregelmatig gebit. Een bezoekje bij de tandarts is dan ook zeker aan te raden, maar zeker zo belangrijk is om de stucturen om de eerste en tweede halswervel te verlossen van de spanning. Immers,  het gebit kan dan wel in balans gebracht worden door de tandarts maar als het paard de verkrampte kauwspieren weer gaat gebruiken, dan zal al snel weer een onbalans in het gebit optreden.

Doordat de kauwspieren een groot deel van het hoofd bedekken, hebben deze spieren een grote beinvloeding op zijn gedrag als deze spieren pijn doen. Heb zelf maar eens voortdurend tandpijn…

Dan de 1e halswervel (C1 / Atlas): Deze heeft als functie om het hoofd te dragen. Alle invloeden vanuit de tweede halswervel hebben ook reactie op de eerste halswervel en van daaruit weer op de achterhoofdschedel. Alle problemen in deze regio hebben geregeld met het ‘probleemgedrag’ van het paard te maken. Naast de lokale pijn, samen met een spierverkramping, ontstaat er soms een afknelling van de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. De bloedcirculatie en zuurstofvoorziening van de hersencellen worden verstoord en onregelmatig.

Een verstoring in de bloedvoorziening en zuurstofvoorziening in de hersenen van het paard kan zich uiten in zijn gedrag maar ook in het bijzonder qua gezichtsveld, het zien. Het paard kan wegschieten om onverklaarbare redenen en gedraagt zich alsof hij/zij voor elk bewegend blaadje moet schrikken.

Bij ons mensen resulteert dat meestal in voortdurende hoofdpijn. Omdat een paard niet kan praten en niet kan vertellen dat het hoofdpijn heeft, wil nog niet zeggen dat het geen hoofdpijn kan hebben! Het behandelen van de nek komt regelmatig voor in mijn behandelingen.

Heeft jouw paard eerder genoemde symptomen, schroom niet om contact met mij op te nemen!

 

 

7 Comments

 1. S Moonen schreef:

  Goedenavond
  Kan een paard ook last hebben van de nekband Ik zie deze bij mijn paard van links naar rechts of andersom knappen en als het paard aan de teugel word gereden voelt het bij de 2e nekwervel vrij hard En als het paard dan daarna op stal staat blijft het hard aanvoelen.

  • Anouk schreef:

   Mijn paard heeft dit ook. Hoe is het met jouw paard afgelopen? Ben je erachter gekomen wat het is?

 2. Dianne Horyon schreef:

  Goedenavond,

  Mijn paard schudt sinds kort regelmatig met haar hoofd, niet van boven naar beneden maar alsof er een vlieg zit. Onder het rijden (nog) geen last, tandarts al geweest (geen problemen, scherp randje weggevijld) maar aan de longe bij overgang naar draf of soms ook gewoon in de wei. Alsof ze ergens last van heeft.

  Rijd lichte dressuur met haar wat ze heel ontspannen doet, nu nog steeds maar ik wil uitsluiten dat mijn paard ergens last van heeft. Ze lijkt ook geirriteerder en agressiever dan normaal. Waar doe ik goed aan? Dierenarts (misschien oor-/neusprobleem) of osteopaat (nek-/wervelprobleem)?

  Het paard loopt gewoon lang laag, ontspannen en goed door het lijf. Alleen bij het aandraven schudt ze even wat ze nooit eerder heeft gedaan. Ze stopt weer snel en dan lijkt er niets aan de hand. Wel als ik haar opnieuw laat aandraven, schudt ze weer een keer. Tijdens het rijden wel normale ontspanning. Wat kan ik doen?

  • Silvia schreef:

   Hallo, ik heb een paard die op rontgon een aanmerking heeft op De Atlas (2018 fotos). Dit zou niet moeten belemmeren voor De sport. Maar naast dat het moeilijk is om een goed bit te vinden is ze dresuurmatig lastig te trainen. Zodra ik proefgewijs wat van haar vraag (nageeflijk, collective) is dat alleen oke voor 1x kort (10min). Als ik De dag erna weer wil gaat ze of rennen of ze gaat niet meer vooruit. Lastig in de aanleuning en wilt liefst hoofd hoog houden. Is dit mogelijk door de aanmerking bij de atlas?

   • Jeroen Duenk schreef:

    Als ik je verhaal zo lees, dan denk ik dat er meer aan de hand is dan alleen de atlas.
    Je paard eens een keer helemaal, osteopatisch, na te lopen is denk ik erg verstandig.

 3. Lisa schreef:

  Beste,

  Bij het rijden van mijn paard in stap, draf en galop doet hij zijn nek te fel omlaag waardoor hij struikelt en snel verschrikt.. als ik dan iets met men teugel trekt dan doet hij dit nog meer, hoe kan ik dit het beste aan pakken ?

  • Jeroen Duenk schreef:

   ik zou zeggen, maak een afspraak en dan ga ik zoeken waar dit probleem vandaan komt