Vrouwenhand en paardentand mogen nooit stilstaan

Heeft jouw paard last van het CTO-gebied ?
mei 29, 2016
De ademhaling
november 13, 2016

Vrouwenhand en paardentand mogen nooit stilstaan

Een oud gezegde is ‘Een vrouwenhand en een paardentand mogen nooit stilstaan’. Let wel, dit zijn niet mijn woorden. Ik wil immers niet dat alle vrouwen in opstand komen omdat deze spreuk nou eenmaal zo luidt. Maar deze oude spreuk had toch wel degelijk gelijk over de ‘paardentand’, ofwel het kaakgewricht.

Allereerst wil ik wat vertellen over de schedel, waarvan het kaakgewricht onderdeel van is. De schedel is het meest complexe bot van het lichaam. Het omvormt en beschermt de hersenen en huisvest een aantal zintuigen: zicht, gehoor, smaak en reuk. Bovendien geeft het toegang naar het spijsverteringsstelsel en de longen.

Ook het hersenvocht (aangemaakt d.m.v. filtratie van bloed) bevindt zich in de schedel, om de hersenen en het ruggenmerg. Belangrijke functies van dit vocht zijn onder meer:

 • Bescherming van de hersenen en ruggenmerg
 • Aanvoer van voedingsstoffen voor zenuwcellen
 • Afvoer van afvalstoffen van zenuwcellen
 • Immunologische bescherming

Behandeling van het hersenvocht via een osteopatische behandeling kan leiden tot;

 • Bindweefsel ontspanning in het gehele lichaam
 • Hormonale harmonisering
 • Ontspanning van de schedel
 • Psychische ontspanning bij angst, depressie, stress

De schedel bestaat uit verschillende delen die – wanneer het hersenvocht in beweging komt – als een soort van eb- en vloedbeweging bewegen. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn behandelingen. Elke beweging van elk individueel onderdeel van de schedel heeft effect op het aangrenzende deel van de schedel. Zo ook het kaakgewricht. Een belangrijke en veel voorkomend probleem wil ik hieronder nader uitleggen .

Ik kom regelmatig “nekproblemen” bij paarden tegen. Vaak betreft het hier de 1e en 2e halswervel. Een probleem in de regio van de 1e en 2e halswervel heeft al meteen een effect op het kaakgewricht en het gebit. Omdat de eerste maalbeweging van het kaakgewricht in deze regio ontstaat, kan vanuit een probleem in de nek,  al een afwijking in het gebit ontstaan.

Omdat de achterhoofdschedel een directe relatie heeft met de 1e halswervel, heeft een “nekprobleem” ook een grote invloed op de achterhoofdschedel. Als deze niet geheel vrij kan bewegen in de schedel, kan deze een groot effect hebben op het gehele paard. Omdat de achterhoofdschedel wordt bewogen door het hersenvocht, heeft een probleem van de achterhoofdschedel daardoor ook direct invloed op het hersenvocht. Bewegingen van het hersenvocht kunnen dus de gehele schedel en alle innerlijke structuren beïnvloeden, waaronder de hypofyse ( hormoonregulering). Maar ook op het centrale zenuwstelsel. Doordat het hersenvocht doorstroomt in het ruggenmerg, kan dus het gehele lichaam, inclusief organen hier effect op hebben.

Deze achterhoofdschedel (occiput) is moeilijk te behandelen. Maar met de juiste technieken en vooral met de juiste intensie en gevoel is deze goed te behandelen.

Mogelijke symptomen kaak en achterhoofdschedel-problemen:

 • Hoofdpijn
 • Terugkomende gebitsafwijkingen
 • Hormonale problemen
 • Directe invloed van de achterhoofdschedel op het SI gewricht
 • Hoge en pijnlijke spanning rondom het kaakgewricht
 • Hoofdschuw
 • Aanleuningsproblemen
 • Hoofdkantelen
 • Rug/zadelproblemen
 • Gedragsproblemen, depressie, angst, nervositeit, stress…

 

3 Comments

 1. Saskia schreef:

  Geweldig, ik volg je al een tijdje en kijk en voel bij de paarden waar ik op rij bij de manege waar t eventueel aan kan liggen. En wat ik kan doen qua oefeningen voor het paard. En dit artikel laat mij zien dat ik het goed gezien! Helaas wordt er voor de manegepaarden geen osteopaat ingeschakeld ?. Mooi werk heb je!

 2. Etta schreef:

  Your posting is absluotely on the point!