Het lichaam vergeet niets

Succesvolle bijscholing voor NHI studenten
mei 28, 2017
jeroen duenk
Probleem Paard
december 28, 2020

Het lichaam vergeet niets

Fascia (bindweefsel) is een heel fijn vlies dat alles in het lichaam omvat. Denk maar aan het longvlies, hartvlies, buikvlies, hersenvlies, maar ook rond de botten, spieren, bloedvaten en zenuwen zit fascia.

Het volledige fasciale systeem is opgebouwd uit eenzelfde embryologische laag. Hierdoor verbindt het iedere structuur van het lichaam met elkaar en zorgt het dat de verschillende lichaamsstructuren (bv. organen) kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.

Fascia bevat enkele heel voorname eigenschappen:
Het zorgt voor ondersteuning en bescherming van de verschillende lichaamsstructuren. Het geeft structuur aan het lichaam maar zorgt ook voor de flexibiliteit en beweging. Daarnaast is het ook de ‘afvalbak van het lichaam. Alle stoffen die het lichaam niet kan uitscheiden, worden opgeslagen in de lever en de verschillende bindweefselstructuren van het lichaam. Zolang er nog plaats is in de afvalbak veroorzaken deze afvalstoffen weinig of geen klachten. Wanneer de afvalbak voller begint te worden, kunnen tal van klachten ontstaan zoals vermoeidheid, pijn, ontstekingen, allergie en verminderde weerstand.

Hoe kun je deze structuurproblemen opsporen?
Listning is een belangrijk onderdeel van de osteopathie. Door middel van mijn handen luister ik naar het lichaam van het paard/mens en ben ik in staat subtiele spanningen op te sporen in de fascia die kunnen wijzen op trauma’s, emoties, weefselspanningen etcetera. Het vrijmaken van deze spanningen gaat gepaard met vermeerdere bewegingsvrijheid, verminderde pijn en/of emotionele ontlading.

Via osteopathie en cranio-sacraal therapie is het mogelijk de spanningen in de fasciastructuren van het lichaam te optimaliseren. Daarbij laat ik het lichaam als het ware ontwinden, daar waar het naartoe wil bewegen. Oftewel resetten en zo emotionele trauma’s en spanningen los te laten.

Ieder lichaam beschikt over een ‘weefselgeheugen’. Dit geheugen bevindt zich overal in het lichaam ter hoogte van de fasciastructuren van ons lichaam. Het weefselgeheugen is een hulpmiddel om bepaalde emoties en trauma’s, die we niet kunnen of willen verwerken en los te laten, even te parkeren. Zolang we hier niets mee doen, blijven deze emoties en trauma’s opgeslagen.

Het lichaam vergeet niets…
Dit hulpmiddel heeft echter ook een nadeel. Het kost enorm veel energie voor het lichaam om deze emoties/trauma’s vast te houden en heeft  invloed op de belastbaarheid van het lichaam. Op lange termijn kunnen er zich subtiele veranderingen voordoen zoals gedragsproblemen/verandering. Hierdoor kan het lichaam anders gaan functioneren en uiteindelijk zullen er veranderingen in weefselstructuren optreden.

Bij ieder behandeling probeer ik het lichaam tot een punt te brengen, waar het lichaam het weer zelf kan overnemen . Het zelfherstellend vermogen van het lichaam zorgt daarna voor herstel.

 

 

4 Comments

 1. Willy Hensen schreef:

  Klinkt veelbelovend. Ken je een goede osteopaat straal 50 km ’s Hertogenbosch?

  • Jeroen Duenk schreef:

   Ik kom het gehele land door.
   Alleen niet zo vaak in jouw regio.
   Ik ben wel regelmatig in de regio Tiel, van daaruit zou ik door kunnen rijden naar jouw toe.
   Gr Jeroen

 2. Angelique schreef:

  Mooi en interessant stuk!
  Ik kan Jeroen van harte aanbevelen, een vakman !

 3. Nicolet schreef:

  Zeer interessant om te lezen .
  Jeroen heeft nu een paar keer mij paard behandeld.
  Heel erg tevreden en zeker een aanrader.