Lichaamstaal en signalen

De ademhaling
november 13, 2016
Wat vertelt de tong
januari 22, 2017

Lichaamstaal en signalen

Doordat een paard een kuddedier is, is hij voor een groot gedeelte afhankelijk van lichaamstaal in de kudde. Dit kan worden gezien van de meest duidelijke signalen van de oren en het laten zien van de tanden, tot aan de zachte oog-reflexen, lichaamsverplaatsing, verandering van ademhaling en vele andere signalen.

Het paard zal vanuit zijn instinct zijn best doen om zijn zwakheden niet te tonen, om zichzelf te beschermen, om niet te worden aangezien als een zwak dier in de kudde ten aanzien van een roofdier, of om te worden verstoten uit de kudde. Dit is waarom het zo moeilijk is om de ernst van een probleem te bepalen.

Ik heb geleerd om die reacties en signalen te volgen die het paard mij geeft. Op deze wijze vertelt het paard mij waar hij spanning vasthoudt en waar hij de verborgen spanning heeft ontladen. Door te werken met; energie, meerdere technieken, die door het paard niet worden afgeweerd door zijn interne verdedigingssysteem, ben ik in staat het paard zijn zenuwstelsel van spanning te ontdoen die hij in de loop der tijd heeft opgelopen.

Een fascinerend aspect is het als het paard begint te begrijpen dat het zich mag ontspannen en zijn instinct los mag laten.

Hij begint deel te nemen aan een proces, door nog meer en nog makkelijker spanning/energie los te laten. Dit uit zich als een vertrouwensband¬†tussen mij en het paard… Dus geef je paard een keer de kans om volledig zijn lichaam te ontspannen en sta versteld van de ontlading die er vrij kan komen!

 

Comments are closed.