Probleem Paard

Het lichaam vergeet niets
september 2, 2018
Een handig of een sterk paard? Wat wil ik bereiken met mijn trainingen?
februari 12, 2021

Probleem Paard

jeroen duenk

Van spanning naar ontspanning

‘probleempaard’

Enige tijd geleden werd mij gevraagd om een paard te behandelen. De eigenaar gaf aan dat het paard veel moest zweten tijdens het werk, moeite had met lengtebuiging, regelmatig begon te staken en moeilijk in de aanleuning was. Het paard gaf duidelijk aan dat er een probleem moest zijn of meerdere problemen waren.

Waar ik altijd het eerst naar kijk als ik bij een paard aankom, is de stand van de voorvoeten. Dit om te zien of het paard links- of rechtshandig is. Bij dit paard was het enigszins moeilijk te zien. Het leek of het hoef Rechts voor iets steiler was, maar qua compensatie in de lage rug zou dat niet kloppen, omdat het  bekken ook scheef stond. Scheefheid kenmerkt zich vaak door blokkades. In zo’n geval kun je een eerste behandeling inzetten en kijken wat je tegenkomt. Bij twijfel zal ik altijd doorverwijzen naar een dierenarts. In veel gevallen kan een lichaam zelf zijn problemen goed oplossen en soms heeft het een beetje hulp nodig.

Overbelasting

Tijdens de behandeling  merkte ik dat het paard enorm “boos” aanvoelde; alsof hij aangaf dat hij niet werd begrepen; dingen moest doen van de vorige eigenaar wat voor hem erg moeilijk was en wat zijn lichaam nog niet aankon. Ga maar eens voor jezelf na: Als iemand je continue dwingt om zware oefeningen te doen waarbij jouw lichaam gaat protesteren omdat het  overbelast raakt en spieren verzuren, dan wordt de spierpijn alleen maar erger. Vervolgens word je de volgende dag weer in die positie gedwongen en gaat het lichaam alleen maar meer compenseren. Wij als mens kunnen het  duidelijk aangeven dat wij sommige oefeningen moeilijk vinden en dat ons lichaam dat nog niet zo lang volhoudt. Een paard kan dat niet. Die kan hooguit gaan staken. Bedenk dat een paard altijd goed wil doen; als een paard niet zou willen, zou hij wel in een hoekje van de stal gaan liggen en er niet meer uit komen. Een paard dat staakt, mankeert ook vaak écht wat.

Behandeling

Na de eerste behandeling heb ik het betreffende paard een supplement gegeven omwille van zijn boosheid. Ik gebruik altijd de supplementen van NML Health: Phytonics of PUUR; in dit geval de ‘liver comp’. Ik koos voor deze fytotherapie omdat er veel blokkades aanwezig waren en de ademhaling bij dit paard hoog zat; dan raakt al snel de leverbalans verstoord. Afvalstoffen kunnen daardoor niet voldoende afgevoerd worden. Vanuit de visie van Traditioneel Chinese Geneeskunde kan een verstoorde leverenergie ook de emoties verstoren. In dit geval ontstond er frustratie. Ik probeer altijd naar de oorzaak te zoeken, maar voor de eerste behandeling was dit voldoende; nu eerst maar eens kijken hoe het lichaam dit zou gaan oppakken.

De tweede behandeling was ruim acht weken later. Alleen al van de opmerkingen van de eigenaar werd ik blij. Hij gaf aan dat het paard nu werkwillig is, vrolijker en langzaamaan gaat het rij-technisch steeds beter. Nog lang niet waar hij moet zijn, maar er is een positieve verandering! Het meest duidelijke voor mij was dat hij veranderd was in zijn voorvoeten. De twijfel die ik de vorige keer had, was nu verdwenen. Ik kon nu zien dat hij Rechtshandig was, oftewel; Links voor stond nu duidelijk steiler. Daardoor was het scheve en overbelaste bekken op Rechts nu verklaarbaar; langzaamaan viel alles op zijn plek.

Na de tweede behandeling heb ik druppels meegegeven om de aanhechtingen van de spieren op de betreffende botdelen te ondersteunen namelijk; tendon comp. Deze zorgt ervoor dat de aanhechting van de spier weer enige rust ervaart. Tevens gaf ik een poedersupplement om de spieren zelf iets te ondersteunen zodat ze het werk ook goed kunnen volhouden; de muscle support. Dit zijn hoofdzakelijk aminozuren; de bouwstenen voor spieropbouw.

afbouw versus opbouw

Het kan zijn dat het paard iets terugvalt in bespiering; dit is een logisch gevolg na een behandeling en het ‘anders gaan rijden’. Ik heb liever dat het lichaam eerst wordt uitgebalanceerd tot een ontspannen lichaam en vooral een ontspannen geest. Deze ontspanning kun je goed bereiken en ondersteunen door middel van fytotherapie en supplementen in combinatie met behandelingen. Vanuit de ontspanning kun je het paard langzaamaan handiger maken en de spieropbouw versterken. Het voordeel hiervan is dat hij nu echt de juiste spiergroepen gaat ontwikkelen voor de juiste functie. Dus spieren blijven niet constant  aangespannen door een verkeerde lichaamshouding of te hoge ademhaling, maar kunnen na het gedane werk weer volledig ontspannen. Mede hierdoor raakt het paard emotioneel niet uit balans en is er minder frustratie. De lever kan onder normale omstandigheden zijn werk doen waardoor de afvalstoffen op de juiste manier kunnen worden afgevoerd. Een lever die zijn werk niet goed kan doen, kan namelijk de afvalstoffen niet goed verwerken. Dat kan zich uiten in jeuk, mok, opslag in vet etc..

Onderhoud

Bij ieder paard kan ik blokkades verminderen of oplossen, maar belangrijker is te weten waardoor blokkades zijn ontstaan. Zo kun je eraan werken dat ze niet meer terug komen. Onderhoud is uiteraard belangrijk; het is als een auto die regelmatig voor controle en onderhoud naar de garage moet; achterstallig onderhoud kost uiteindelijk meer en neemt meer tijd in beslag, en geeft behalve haperingen ook frustratie. Zoals een auto zijn olie regelmatig ververst moet worden en de tank moet laten vullen, zo kun je een paard goed onderhouden met behandelingen en suppletie. De supplementen helpen het paard bij de opbouw van zijn fysieke gesteldheid, ook op het moment dat hij niet behandeld wordt. Juist de combinatie van behandelingen en suppletie is essentieel.

Comments are closed.