Een handig of een sterk paard? Wat wil ik bereiken met mijn trainingen?

jeroen duenk
Probleem Paard
december 28, 2020
Een Whiplash bij paarden, kan dat?
juni 23, 2021

Een handig of een sterk paard? Wat wil ik bereiken met mijn trainingen?

Een handig of een sterk paard? Wat wil ik bereiken met mijn trainingen?

Op ieder potje….

Als osteopaat kom ik op veel adressen. Van kleine, particuliere stallen tot de grote, professionele stallen. Ik zie veel verschillende paarden; van klein tot groot, dik of dun, dressuur- of springpaard of ‘gewoon’ een paard voor het plezier. Eigenlijk alle eigenaren hebben het best voor met hun dier. Voor welk doeleind het dier ook gebruikt wordt.

Regelmatig hoor ik een eigenaar zeggen: ‘Ik wil graag dat mijn paard sterker wordt!’. Ik vraag mij als osteopaat dan vaak af of de eigenaar weet wat het verschil is tussen een ‘handig’ en een ‘sterk’ paard en wat deze wetenschap voor effect heeft op de trainingen. Daarover probeer ik in dit artikel wat uitleg te geven.

Links- of rechtshandig

Waar ik altijd het eerst naar kijk als ik bij een paard aankom, is de stand van de voorvoeten. Dit om te zien of het paard links- of rechtshandig is. Soms is dit moeilijk te zien. Een ‘voorkeurskant’ kenmerkt zich in het hoef door een wat rondere en plattere vorm. Dit hoef wordt meestal zwaarder belast, waardoor het wat ‘platter’ oogt dan zijn ‘niet voorkeurskant’; deze is vaak steiler. De voorkeurskant is vaak beter doorbloed. Kijk maar eens kritisch naar jouw eigen paard; hoe is dat bij hem of haar?

Weten of je een links- of rechtshandig paard hebt is van enorm belang. Ik blijf erop hameren, maar als je als ruiter weet of jouw paard links- of rechtshandig is en weet hoe jouw paard in elkaar steekt, dan kun je hem beter en gerichter trainen. Je kunt het paard handiger maken zonder hem teveel te belasten. Je weet immers wat zijn natuurlijke ‘voorkeurskant’ is en daarmee kun je rekening houden.

ls een paard linkshandig is, zal hij linksom de oefeningen makkelijker aannemen. Op rechts zul je meer weerstand voelen, maar als je weet dat dit zijn moeilijke kant is, kun je jouw aanpak hierop afstemmen. Werken in kleinere stapjes, goede gymnastische oefeningen rijden en zorgen voor niet teveel frustratie zijn elementen die erg belangrijk zijn in de training. Je kunt op deze manier het paard de kans geven om sterker te worden op zijn zwakkere kant.

Oorzaak en gevolg

Scheefheid kenmerkt zich vaak door blokkades. In zo’n geval kun je een eerste behandeling inzetten en kijken wat je tegenkomt. Bij twijfel zal ik altijd doorverwijzen naar een dierenarts. In veel gevallen kan een lichaam zelf zijn problemen goed oplossen en soms heeft het een beetje hulp nodig. In principe is deze hulp, mijn behandeling, zowel mentaal als fysiek. Hiermee probeer ik blokkades te verhelpen en het meest belangrijke; kennis overdragen aan de eigenaar over het ontstaan van de blokkades.

Als het gevolg is dat een paard staakt, wil ik graag weten waar dat vandaan komt. Ik ga op zoek naar de oorzaak. Daarmee kan ik een eigenaar helpen. Tips en adviezen over hoe verder te trainen, geef ik graag. Het is aan de eigenaar of ruiter wat hij of zij ermee doet. Bedenk dat een paard altijd goed wil doen; als een paard niet zou willen, zou hij wel in een hoekje van de stal gaan liggen en er niet meer uit komen. Een paard dat staakt, mankeert vaak écht wat.

Afstemming

Als je de training afstemt op de behoefte van het paard, creëer je een paard dat steeds handiger wordt in plaats van alleen sterker. Het verschil zit hem hierin dat een handig paard net zo goed sterker kan worden, maar een sterk paard hoeft niet perse handiger te worden. Een sterk paard kan flink aan het overcompenseren zijn omdat hij scheef is. Hij maakt zichzelf dan alleen maar sterker op een verkeerde manier. Je traint de verkeerde spieren of overbelast de spieren en het lijf dusdanig dat er blokkades of zelfs blessures op kunnen treden. Eigenlijk moeten we onze trainingen zien als het onderwijs op scholen: ‘Adaptief onderwijs’ oftewel; onderwijs op maat. We moeten ons ‘onderwijs’ (lees: trainingen) afstemmen op de behoefte van het paard.

Door de trainingen beter af te stemmen, houd je het plezier in de trainingen vast voor het paard én voor jezelf omdat je traint op het niveau dat bij jullie past. Je kunt waarschijnlijk langer genieten van jouw paard omdat de juiste training zijn levensduur kan verlengen, minder blessures verwachten en het vergroot zijn werkethiek.

Een paard dat gefrustreerd raakt, gaat protesteren, overcompenseren of staken. En dan zijn wij als mens maar een klein poppetje op die 600 kilo PK. Je kunt jouw paard maar beter te vriend houden…;)

Jeroen.

Onderwerp bedacht door mij, tekst uitgewerkt door “juf” en amazone. Marga Stemerdink

6 Comments

 1. Cynthia schreef:

  Goede dag dhr. duenk

  Ik heb een friese merrie die al een geruime tijd weer veel bokt en moeilijk weg komt in het begin van aandraven, een paar jaar geleden is het zadel vervangen, maar de laatste tijd is het probleem erger geworden. Heeft u misschien voor mij tips of adviezen hoe ik haar daarbij kan helpen om samen weer lekker te rijden of dat het handig is dat u een keer langs komt om bij mijn merrie te komen kijken als dat mogelijk is in deze rare tijden

  • Jeroen Duenk schreef:

   Hallo Cynthia, beter is om een afspraak te maken met mij, en dan zal ik zoeken waar de oorzaak zit bij je paard, waarschijnlijk is het een 1e rib of geblokkeerd CTO

 2. Marrianne Van Leussen schreef:

  Klopt helemaal wat je zegt, ilona kreeg ook de boodschap mee van denk er om, de moeilijke kant zeker wel trainen, maar op zijn eigen tempo, en eigen manier.
  Zorg dat hij het snapt, blijf duidelijk, lukt het niet 1 dag, ga de volgende dag er mee verder, maar overvraag niet. Blijf rustig, het komt goed.

 3. Lucie schreef:

  Heel fijn jouw uitleg Jeroen! Dit was voor mij echt een eye opener ‘het paard moet HANDIGER worden, niet sterker, op de moeilijke kant’. Ik heb altijd geleerd om de ‘moeilijke’ kant een keer extra te doen zodat hij daar sterker wordt, nu gaan we lekker verder met handiger worden!