Weefselgeheugen

Fascia is een belangrijk onderdeel waarop Jeroen Duenk werkt. Fascia is een bijzonder bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt. Het beschermt en ondersteunt de lichaamsdelen die het omvat, geeft structuur aan het lichaam en zorgt voor flexibiliteit en beweging van de verschillende structuren ten opzichte van elkaar, zoals organen. Zolang alles goed kan bewegen ten opzichte van elkaar, blijft het lichaam vrij van klachten.

Echter, ieder ongeluk, trauma, verstapping, litteken en emotie wordt opgeslagen in de fascia structuren, waardoor het weefselgeheugen wordt geactiveerd en de weefsels op spanning komen te staan. Het evenwicht kan zowel van binnenuit als van buitenaf verstoord worden, doordat het lichaam gedurende ons leven bloot gesteld wordt aan wisselende omstandigheden. Vaak herstelt het lichaam zichzelf. Soms is de verstoring zo sterk of houdt deze zo lang aan dat het lichaam niet meer in staat is om volledig te herstellen. Het gevolg hiervan is een verminderde beweeglijkheid van weefsel, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Jeroen Duenk is opgeleid om de verschillende lichaamssystemen te onderzoeken op bewegingsverlies. Hij zoekt naar de oorzaak en een blijvende oplossing van het probleem. Door de beweeglijkheid te bevorderen wordt het lichaam in staat gesteld zichzelf te genezen en weer gezond en klachtenvrij te functioneren.


Het lichaam vergeet niets

Het weefselgeheugen is een hulpmiddel die het lichaam aanbiedt om bepaalde emoties en/of trauma’s die we niet kunnen of willen verwerken even te ‘parkeren’. Zolang het lichaam hier niets mee doet blijven deze emoties en trauma’s opgeslagen.

Dit hulpmiddel heeft echter ook een nadeel; het kost veel energie voor het lichaam om deze emoties en/of trauma’s vast te houden en heeft dus invloed op de belastbaarheid van het lichaam.vDe methode waarop Jeroen Duenk deze problemen probeert te verhelpen zijn divers. Zo is er een combinatie van massage, osteopathie, cranio-sacraal en dry-needling.


[vcfe_page_plugin width="300" height="600" show_facepile="" adapt_container_width="" url="url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPaardenosteopaatJeroenDuenk%2F%3Ffref%3Dts||target:%20_blank" show_posts="true"]