Het uitschuiven van de halswervels.

Wat vertelt de tong
januari 22, 2017
Succesvolle bijscholing voor NHI studenten
mei 28, 2017

Het uitschuiven van de halswervels.

Het zou eigenlijk elk paard moeten kunnen, maar helaas merk ik maar al te vaak dat het niet bij ieder paard mogelijk is.

Vaak staat er zoveel druk op de halswervels door een te hoge spierspanning van de onderhalsspieren, zodat het niet mogelijk is om de halswervels uit te schuiven. De oorzaak hiervan is vaak wel te achterhalen als ik het gehele lichaam in handen krijg. Na een grondig onderzoek kom ik er meestal wel achter wat de reden is geweest. Vaak ligt de oorzaak in het CTO gebied, maar ook zeer vaak in de kaken, nek, 1e halswervel. Maar ook een scheef bekken of een geblokkeerd SI kan er toe leiden om te compenseren, en daarom niet het lichaam op een juiste manier te kunnen gebruiken.

Meestal zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig om het lichaam zijn vrijheid terug te geven.

De biomechanica bij een paard is zo belangrijk, dat wil zeggen; dat de rug pas kan ontspannen als de buikspieren op de juiste manier worden gebruikt, en dat er een juiste schoftlift wordt gecreeerd. Op deze manier opent het CTO gebied zich op de juiste manier, en kan er lengte worden gemaakt in de hals. Daar waar de neus van het paard zich bevind, daar wordt het voorbeen neergezet. Als de schoft en de rug zich dus net netjes opbollen, dan opent zich al veel eenvoudiger de overgang van lenden naar bekken, en kan het bekken dus makkelijker kantelen, daardoor kan het achterbeen dus makkelijker ondertreden.

Als er in 1 van deze delen een onbalans optreedt dan werken de ander onderdelen daar op in. De lengte in de hals is daar een erg belangrijk onderdeel in.

Dit wil niet zeggen dat het allemaal eenvoudig is !!!,     maar wie heeft gezegd dat paardrijden simpel is…

2 Comments

 1. Saskia te kape schreef:

  Jeroen, dit bevestigd toch dat art2ride een mooie methode is om een paard te trainen

  • Jeroen Duenk schreef:

   Elk paard, met wat voor trainingsmethode dan ook, moet lengte houden in de voorhand.
   Dus ja..