Heeft jouw paard last van het CTO-gebied ?

Heeft jouw paard problemen in de nek?
april 24, 2016
Vrouwenhand en paardentand mogen nooit stilstaan
juni 20, 2016

Heeft jouw paard last van het CTO-gebied ?

Loopt jouw paard stijf en komt hij onvoldoende uit de schouder? Struikelt hij vaak, maakt hij bij het aandraven een hupje? Zijn de borstspieren gevoelig bij aanraking? Dan kan hij last hebben van het CTO-gebied. Vaak zie je ook nog een dipje voor de schoft en een bolling in het lendengebied.

Wat is het CTO-gebied?
Het CTO-gebied is de overgang van halswervelkolom naar borstwervelkolom. Deze moeilijk te behandelen regio vereist speciale behandeltechnieken omdat deze achter het schouderblad zit.

Waarom is deze overgang zo belangrijk?
* Omdat in deze regio de complete zenuwvoorziening ontstaat van de voorbeen- en schouderspieren. Hierdoor wordt de gehele bloedvoorziening voor de spieren  beïnvloed. Door een blokkade in het CTO kan een te hoge spierspanning ontstaan, waarbij de bijbehorende pezen overbelast kunnen worden. Dit geldt in het bijzonder voor de buigspieren/pezen van de ondervoet.
* Voor het ruggenmerg is dit een belangrijke oorsprongsplaats van zenuwen van het zenuwstelsel voor het hoofd en vele organen.

Wat gebeurt er bij een blokkade?
Het blijkt dat veel paarden een probleem in het CTO-gebied hebben met een blokkade van de eerste rib. Het gevolg is dat de schouder en het voorbeen niet goed naar voren gebracht kunnen worden, waardoor het paard in de rest van zijn lijf gaat compenseren. Hierdoor kunnen er beenstandafwijkingen ontstaan. Soms gaat het paard toontredend of frans staan.

Er ontstaan problemen in het lendengebied en het bekken en er kunnen door de compensaties problemen ontstaan in het SI-gewricht (de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de achterbenen). Deze problemen kan men behandelen, maar het belangrijkste is om naar de oorzaak te zoeken!

De behandeling
Doordat ik het gehele paard behandel en daarmee naar de oorzaak van problemen zoek, moet ik vaak eerst meerdere spanningsvelden oplossen. Omdat lichaam en geest niet van elkaar te scheiden zijn, probeer ik eerst innerlijke rust te creëren oftewel een vertrouwensband te scheppen tussen het dier en mij.

Soms is het niet mogelijk om meteen de oorzaak aan te pakken omdat dit te heftig kan zijn voor het lichaam. Daarom zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Vanwege mijn uitgebreide kennis en ervaring in biomechanica, anatomie, spier- en zenuwstelsel, maar ook in geestelijke gesteldheid, kan ik helpen met de lichamelijke en geestelijke conditie van uw paard.

 

 

11 Comments

 1. Ellen schreef:

  Interessant artikel. Mijn paard is 3 weken geleden behandeld aan vastzittende eerste ribben. Ze stond achteraan ook nauw. Een heel ander paard heb ik nu! Ze lijkt ook echt ‘gelukkiger’. Nu doet ze soms nog wel het hupje bij de overgang naar draf. Kan dat kwaad of kan dit nog na de behandeling?

  • Jeroen Duenk schreef:

   Waarschijnlijk is de spanningsboog nog niet geheel opgelost. Misschien moet je je paard nogmaals laten behandelen.
   Problemen die er al lang zitten , duren soms ook lang om te herstellen.
   Het vereist wel veel kennis om het gehele gebied te bevrijden van spanning. Dit bestaat uit de schoftwervels, de ophangingen van beide schouderbladen aan de romp, het gehele borstbeen, de laatste ribben en eerste lendenwervels, de laatste halswervels (uiteraard), de eerste halswervel (de atlas), de kaken en het tongbeen. Zo zie je dat het CTO gebied veel uitstrekkende effecten heeft, welke allemaal behandeld moeten worden voor het optimale effect.

 2. Willeke schreef:

  Mijn paard is ook diverse keren geholpen , en heb nu ook een totaal ander paard. We genieten samen en zijn eindelijk op de goede weg.

 3. Petra de Graaf schreef:

  Goedendag, ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe deze klachten zich verder ontwikkelen. Wat kun je gaan zien in het verloop, wat zie je het vaakst, wat komt ook wel voor maar in mindere mate. Hoe uit het zich bij een paard voor de men/marathonwagen.
  Ik hoop een antwoord te krijgen, vanwege langdurige klachten en het niet vinden van de bron.
  Groet,

  Petra de Graaf

  • Jeroen Duenk schreef:

   Gezien dat er in deze regio een groot zenuwcomplex zit, kan het veel uitstrekkende effecten hebben.
   Naar de nek, kaken, tongbeen. En naar het gehele middenrif via het borstbeen. Denk aan singelnijd, maar ook aan hormonale problemen omdat het borstbeen uiteindelijk doorloopt in de laatste rib. In het gebied in de wervelkolom van de laatste rib en de eerste lendenwervel bevindt zich de uittrede plaats van bepaalde zenuwen die de geslachtshormonen reguleren, maar ook de bijnieren. Die kunnen hierdoor overreactief reageren waardoor de hypofyse de regulering niet meer aankan, en er dus een stressniveau kan opspelen door een te hoog cortisol gehalte.
   maar zijn nog veel meer effecten over het lichaam. U kunt mij altijd bellen voor vragen; 06-49212227

  • Linda schreef:

   Goedemorgen
   Kan het ook zo zijn dat je paard hierdoor gaat staken heel licht maar toch
   Ook loopt hij onregelmatig in de volte
   De da kan aan zijn benen niks vinden uitverdoofd en echo en foto’s zijn er gemaakt
   Een optie zou inslapen zijn
   Hij is pas 5 dat kan toch nirt
   Bedankt

   • Jeroen Duenk schreef:

    Hallo Linda hij kan daardoor idd erg onregelmatig lopen, inslapen lijkt mij dan een beetje erg ver gaan. Laat hem eens een keer losmaken door een osteopaat, en kijk dan eens hoe je paard daar op reageert.

 4. Dagmar Gehlen schreef:

  Hoi Jeroen, mijn merrie heeft zich vorig jaar juli verstapt en is daarna niet meer de oude geworden. Lv kreupel. Dikke kogel en gallen flink verdikt. Aangezien zij van 5 mei drachtig was kon ik geen foto’s e.d. maken. Dus vanuit hand stappen en rust naar buiten wandelingen van 45 min uitgebouwd in 3 mnd. Been weet dun. Zelfs nu einde dracht. Osteopaat geweest maar ivm dracht niet teveel kunnen ondernemen. Ontspanning massage gehad tussendoor. Stap is goed. Draf absoluut niet. Tijd lang linker galop goed, rechter niet. Uiteindelijk alleen stapvoets in orde.
  Zij gaat ieder moment bevallen. Dan kan ik iig foto’s laten maken.
  Maar veel van wat jij schrijft sluit hier wel op aan. Ook als ik terug kijk naar haar sportcarrière dressuur.
  Dus wellicht is zij een paard voor jou om te behandelen?

  Ik hoor graag van jou,
  Dagmar Gehlen
  06.30704853

 5. Linda schreef:

  Super bedankt dat ga ik doen maar moet eerst nog terug naar Utrecht 21 jan
  Er is niks te binden dus het moet haast wel daar van komen
  Ik probeer het nu warm te houden wie weet scheelt dat ook
  In mei 2019 is er een fysio bij geweest en die kon niks ontdekken zo raar
  Bedankt

 6. Liesbeth Hoogkamer schreef:

  Hoi Jeroen. Als mijn paard last heeft van zijn rechter schouder, kan het dan dat hij linksom in de bochten zijn gewicht naa links verplaatst en moeite heeft om zijn rechter voor been te gebruiken? Rechtuit is het veel minder. En op de poetsplaats wil hij dat voorbeen wat wijd naar voren zetten.

  • Jeroen Duenk schreef:

   Sorry voor de erg late reactie, maar waarschijnlijk heeft hij een rib vastzitten. dit is overigens erg goed te behandelen waarna hij naderhand ook niet meer dat been wijd en naar voren zal zetten